top of page
  • Transfer

Slezská Harta 2019


15.8. - čtvrtek – den odjezdu


Ráno jsme se sešli v šest hodin ráno na Hlavním nádraží v Praze. Jelo patnáct účastníků - pět holek a deset kluků. V 6:24 nám jel vlak z Hl.n. směrem do města Valšov, který leží na hranici Moravy a Slezska. Z Valšova jsme šli tři kilometry k nádrži Slezská Harta, kde jsme si dali oběd. Je to moc hezká nádrž. Od místa oběda jsme ušli ještě dvanáct kilometrů až tam, kde jsme nakonec spali. Když jsme došli, postavili jsme přístřešky a šli se koupat do Harty. Byla moc ledová. Po koupání jsme si dali večeři. Měli jsme těstoviny s červenou omáčkou. Pak jsme zkusili přes noc nasbírat vodu do pytlů, které jsme dali na větve stromů a zavázali. Chvilku jsme si povídali a poté šli spát.

Tereza Balcarová a Eliška Oláhová


16.8. – pátek


Probudili jsme se s krásným výhledem na Slezskou Hartu. První ranní úkol byl zkontrolovat, zda včerejší pokus o kondenzaci vody v pytlích byl úspěšný. Bohužel jsme zjistili, že v pytlích nic nebylo :(.


Poté jsme měli za úkol vyrobit filtr na vodu z PET láhve. Po horní část, kterou jsme uřízli, jsme dali mech a potom dřevěné uhlíky a poté zase mech. To překvapivě fungovalo skvěle!


Potom jsme vyrazili na další místo k přespání. Po cestě nás překvapil déšť, ale s ním jsme se vypořádali skvěle. Zhruba v půlce cesty jsme si dali oběd. Po obědě jsme potkali pana revírníka z Lesů ČR, který se ptal kam jdeme. Vůbec jim nevadilo to, že jsme na cestě, kam se nesmí. Těsně před naplánovaným místem k přespání jsme objevili krásné místo na břehu nádrže Kružberk s pěkným výhledem. Chvíli jsme tam strávili a dali si svačinu. Těsně po svačině jsme opět potkali stejného pána od Lesů ČR. Byl tak hodný, že nám na tom místě dovolil spát, i když se tam nesmí ani chodit.

Jan Žák a Jakub Jelínek


17.8. – sobota


Ráno jsme se probudili do mlhy u nádrže Kružberk a šli jsme se sbalit na další dobrodružnou cestu. K našemu úžasu jsme snídali vánočku s máslem a marmeládou. Potom jsme připravovali maso na večeři. Když bylo hotové, vyrazili jsme na cestu dále podél nádrže. Na jejím konci jsme zastavili a na mostě se společně vyfotili. Po krátkém odpočinku jsme pokračovali dál naší trasou. V lese jsme zastavili na obědě, měli jsme chleba s máslem, sýrem a salámem.


Když jsme vše snědli, znovu jsme se vydali na cestu a poslouchali u toho společně nahlas hudbu. U řeky Moravice jsme našli pěkné místo na koupání. Koupali jsme se, bylo to ale hrozně studené. Po vykoupání jsme šli dál a narazili na pěknou restauraci, která se jmenovala Davidův mlýn. Dali jsme si Kofolu, vedoucí pivo a někdo medovník. Poté jsme vyrazili opět na cestu a vyšplhali jsme na velký kopec, kde jsme spali u kapličky. Zde jsme měli druhou etapu.


Druhá etapa spočívala v tom, že jsme se rozdělili do tří skupin. Jedna skupina dělala polévku, druhá kuře na kari s rýží a třetí dělala puding s piškoty, který byl nakonec až ke snídani. Moc nám vše chutnalo. Potom jsme přečetli další kapitolu knížky a šli spát.

Kryštof Doškář a Mates Jelen


18.8. – neděle


V neděli jsme se probudili u kapličky. Ke snídani jsme měli puding s piškoty. Poté jsme vyrazili k rozcestníku, kde jsme se rozdělili na tým Alfa a Beta. Pak začala třetí etapa. Oba týmy šli po jiné cestě směrem k mostu, kde jsme však museli brodit a vyměnit si cestu s druhým týmem. Na cestě jsme sbírali papírky s mapovými značkami, dělali úkoly s mapou a hlásili se každých 5 minut vysílačkou vedoucím. Nakonec se oba týmy dostali do hospůdky ,,Bar u vody‘‘. Šimon si dal dvě svíčkové a Marek dva smažáky.


Když jsme dojedli, tak jsme si přečetli dvě kapitoly z knížky a pak jsme se dali na cestu. Dorazili jsme do bývalého tábořiště u řeky. Tam jsme rozdělali tábor a šli se vykoupat. Pak jsme si šli házet s frisbee a začali jsme dělat večeři. Bylo rizoto a bylo fakt dobrý. Potom jsme si šli číst další dvě kapitoly knihy a poté jsme šli na kutě.

Miroslav Vydlák a Petr Balcar


19.8. – pondělí


Ráno jsme se probudili na louce u řeky Moravice a sbalili si věci. Když jsme se zabalili, tak jsme se vydali na sedmi kilometrovou cestu lesem. Asi v polovině cesty jsme se zastavili u vody, kde bylo hodně raků a takový jez. Dost to tam klouzalo a ta voda byla hodně studená. K obědu jsme měli chleba se salámem a sýrem, to bylo moc dobré. Když jsme dojedli, tak jsme šli dál do kopce. Potom jsme šli podél papírenského náhonu k louce, kde jsme se nakonec utábořili. K večeři jsme měli čočku s klobásou. Pak jsme ještě četli a potom už jsme šli spát.

Tereza Balcarová a Eliška Oláhová


20.8. – úterý


Ráno nás probudil slabý déšť, a tak jsme počkali ve spacáku než přestane. Udělali jsme si snídani a vyrazili jsme na závěrečnou cestu. Po cestě jsme potkali krásný zámek v Hradci nad Moravicí. U něj jsme přečetli pár kapitol z knihy Strážce meče. Poté nás čekala cesta do restaurace na oběd. Restaurace byla moc hezká a pořádně jsme se najedli. Když jsme vše snědli, vyrazili jsme do blízkého parku, kde jsme využili zbylý čas na odpočinek, čtení a nákup jídla do vlaku.


Odtud jsme se přesunuli na autobusovou zastávku, odkud nám jel autobus do Ostravy – Svinov. V Ostravě na nádraží jsme čekali jen krátce na náš vlak, Pendolino, které nás odvezlo až do Prahy. V Praze jsme se rozloučili a přivítali s rodiči. Tím náš putovní tábor skončil.

Jan Žák a Kuba Jelínek (nejvíce úprav a dodatků)

68 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page